30 имигранти от с. Подвис се учиха да правят бълграски погачи и баници

На  16 март 2015 г. в  Читалище  „Христо Ботев – 1928″,  с. Подвис, започна кулинарно събитие, организирано от ИЦИ – Бургас. На събитието присъстваха кметът на с. Подвис, г-жа Ирина Джендова, секретарят на читалището Чанка Динeва  и ръководителят на групата „Изворен фолклор”  Цонка Димова. Срещата  събра на една маса представители на Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Еквадор. Екипът на центъра приготви специално за имигрантите типични български баници и погачи, а имигрантите – подбрани за страните си ястия.

Виолета Стоева, координатор на ИЦИ – Бургас направи мултимедийна презентация за приготвянето на българска баница и вита питка и покани всички присъстващи да дегустират приготвенит е лично от нея традиционни вкусотии.

Ана-София Бастилес от Еквадор разказа как се приготвят торта „Три млека„ и „Престиньос” и предложи тези рецептите на тези изкушения на присъстващите. Имигрантите от Русия записаха с интерес методите на приготвяне на еквадорските специалитети.

ИЦИ – Бургас покани желаещите от руската общност да се включат в групата „Изворен фолклор” към читалището. Желание проявиха общо 5 жени. Съвместно с ръководителката на групата Цонка Димова се изготви и график на заниманията.

По време на кулинарното събитие някои от имигрантите споделиха своя избор да живеят в България и как точно са избрали с. Подвис пред журналисти от местна телевиязия.

Кметът Ирина Джендова и Чанка Динева, секретар на читалището, разказаха за съвместния живот на жителите на селото и имигрантската общност, която през зимния период наброява около 45 семейства, а през летния – около 90. Празниците на хората са общи – в домоветете им, на лозята, в градините и в църквата. Читалището е най-често посещаваното място от възрастни и деца не само заради интернета, но и заради богатата библиотека. Създадената музейна експозиция дава възможност всеки от посетителите да се снима в типичните национални носии за този край и да разгледа огнището, стана, паралията, бебешката люлка, предмети от бита на българина.

В края на срещата всички присъстващи си пожелаха още такива събития, които да ни направят по-разпознаваеми и близки, без да губим своята индивидуалност.